Resepi " Manok Pansuh " makanan tradisi kaum Iban di Sarawak.

Sebuah Portal bercirikan Blog yang Neutral dan Bebas serta tidak dikuasai oleh parti politik, walaupun terdapat tawaran untuk menulis atau menyebarkan "kebaikkan" sesebuah parti politk tetapi ianya ditolak tanpa budi bicara.
Pernah makan "Manok Pansuh" tak ? iaitu masakan dalam buluh yang istimewa daripada kaum Iban di Sarawak. Jadi hari ini Mr J nak kongsikan sedikit cara memasak dan bahan - bahan serta resepi rahsia tersebut.


Bahan - bahan yang diperlukan :
1 Ekor Ayam ( Ayam tua lagi sedap )
2 Batang Serai
3 Ulas Bawang Merah
4 Ulas Bawang Putih dan Sedikit Halia
5 Daun Kesum
6 Bunga Kantan
7 Pucuk Ubi

Sedikit Garam (agak - agak)

Cara Membuat / Memasak :
  • Pucuk Ubi Muda akan digosok bersama garam sehingga layu dan akan dijadikan penutup untuk Buluh nanti , anda boleh masukkan Daun Ubi juga kedalam buluh .
  • Potong ayam dalam bentuk kiub .
  • Tumbukkan Serai , bawang putih dan merah serta halia ( Jangan hancurkan dengan pengisar anda perlu menumbuk dengan cara tradisional )
  • Hiriskan Bunga Kantan serta Daun Kesum
  • Masukkan ayam dan semua ramuan tadi berserta Pucuk Ubi kedalam Buluh .
  • Daun Ubi selebihnya digunakan sebagai Penutup untuk Buluh tadi.
Manok Pansuh yang dibuat oleh Cik Marybell .


Selamat mencuba dan rasai sendiri.

Bonus:
1:All in 1 Home Player (3gp,flv,mkv,and more) MKV+HomeCinema+Coreaac.rar - 14.2 MB
2:Youtube Downloader + Player : Youtube Downloade + Player.rar - 19.1 MB
Subscribe untuk mendapatkan pelbagai aplikasi penting dan 167 flash game Percuma.
Siapakah Mr J? untuk mengenali beliau dengan lebih dekat lagi sila rujuk di "Testimoni" .
Bookmark and Share

0 comments:

+PENDAPAT  +KOMEN WWW.PENGERINDU.COM► server ↑ 97%  
 MAKANANAN RESEPI UNIK & ESOTIK
 KOMPUTER  APLIKASI  MUATTURUN
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
Stastitik

 
Copyright © 2013. www.pengerindu.net www.pengerindu.com- All Rights Reserved ©